Éčka - povídka o tom, jak do sebe cpeme spoustu hnusů

25. dubna 2007 v 21:16 | Kejtyna |  ×Zdraví×
Vždycky když přede mne někdo postaví takovou tu minerálku v PET láhvi, minerálku co má zářivě žlutou či orandžovou barvu, jednoduše neodolám a nahlédnu na složení. Já tedy nevím jak vy, ale už taková barva nápoje mi říká, že to nebude nijak extra zdravé (a co taky v dnešní době je, že? ). Poslední "žlutá bomba" co se mi dostala do rukou měla devět éček. To i na takovou éčky nabitou láhev je slušné číslo.
Než budu pokračovat dál, nabízím zde odkaz, kde by měl být seznam všech kódů a jejich skutečných významů. http://ecka.zbynekmlcoch.cz/seznamecek.htm .
Nejškodlivější látky, (často k nám importované v západních potravinách). Zkuste se někdy podívat na některé pudinky.
E:102,110,120,123,124,330

Tyto nebezpečné přísady jsou zejména (resp. byly v minulosti) v gumových medvídcích i dalších sladkostech, smetanových pudincích Zott, rybích prstech Iglo a hotových omáčkách.


Pozor na následující přísady především v těchto potravinách :
  • Mamba E 123, 110-pozor!
  • Medvídci ze želatiny,
  • Harribo-želatina,
  • lentilky,
  • šlehačkový pudink Zotti,
  • rybí prsty Iglo,
  • smetana Kraft,
  • Vanilkový pudink E102, 110,
  • hotové omáčky všeho druhu.
  • Lentilky E110, 120, 131,
  • Plnotučná hořčice Malva - E 102, 110, 211
Víte, že...
  • E 123 je silně rakovinotvorný!!! V USA a Rusku zakázán!!!
  • Některé éčka jsou podezřelé přísady, škodlivé a v některých státech zakázané:
    (E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477)
  • Nejméně dvě třetiny éček škodí našemu zažívacímu ústrojí
Ale už dost o těch písmenkách a číslech. Co pro nás opravdu znamenají tyhle látky?
Ne všechna éčka (přídatné látky) v potravinách jsou škodlivá. Některá z éček jsou neškodná. Jiná naopak mohou mít nepříznivý vliv na zdraví člověka, který je konzumuje. Mohou být příčinou nejrůznějších zdravotních potíží od alergie až po vznik rakoviny.
Při stanovení bezpečného množství přídatné látky v potravině je toto množství určeno pro jednu dávku přídatné látky na den, málokdo z nás však jí pouze jedno jídlo denně, takže ve skutečnosti může člověk toto množství v několika jídlech překročit.
Dalším nebezpečím je skutečnost, že v různých potravinách jsou různé přídatné látky. Testy jaký mají jejich kombinace vliv na lidské zdraví se neprovádějí.
Dalším závažným nedostatkem testů, při kterých jsou zkoumány účinky éček na lidský organismus je fakt, že zatímco člověk je vystaven účinkům éček v potravě celý život, testy, jak působí éčka na lidský organismus dlouhodobě se neprovádějí.
Proč éčka?
Asi by se bez nich mnoho potravin ani neudrželo při životě natož prodalo. Éčka jsou konzervatny, sladidla, barviva, dolaďovače chuti, zpevňující a zhušťující látky, barvící plyny, leštící látky, emulgátory, želírovací látky a mohla bych pokračovat dále a dále. Opravdu toho není málo.
A jak se invazi éček ubránit? Nejlépe jsou na tom ti, kteří kupijí tzv. biopotraviny, ale o tom jindy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 januscha.jenny>>Kejty januscha.jenny>>Kejty | Web | 26. dubna 2007 v 15:55 | Reagovat

jiiiiiim co mi chutnáááááááááá.........ééééčka nečtu, protože to dřív sním než to přečtu...:-(((

2 Kejty>>januscha.jenny Kejty>>januscha.jenny | 26. dubna 2007 v 16:59 | Reagovat

tak to máš ke svýmu zdraví zatraceně blbej přístup

3 kure kure | 26. dubna 2007 v 17:27 | Reagovat

ses takovej debil nebo to jenom delas nesnasim lidi kery jak debilove stojej pul hodiny u regalu aby nahodou neprekrocily svou deni davku bilkovin takovy lidi by meli jit na leceni pac to neni normalni

4 Kejty>>kure Kejty>>kure | 27. dubna 2007 v 13:18 | Reagovat

vidím,že jsi to naprosto nepochopil. mě je absolutně jedno, jestli "překročím svou denní dávku bílkovin" (ani nevím, že nějakou mám, ale co už...) mě jde pouze o to, abych minimalizovala příjem jedovatých látek,které dnešní svět produkuje. no sorry, jestli jsem ti tímto článkem nějak ublížila, to jsem nechtěla, to bylo spíš pro lidi co si hlídaj svý zdraví a co nechtěj být v 50 JENOM na práškách....

5 kamila kamila | 5. července 2007 v 14:03 | Reagovat

Zcela souhlasim s kejty a éčka by se měla omezit, ovšem to v dnešní době není jaksi reálné, protože potravina, co se za 2 dny zkazí se nikomu nevyplatí vyrábět. Takže si výrobci do svých výrobků cpou éčka pořád a řekla bych že asi nikdy nepřestanou. Jak by přeci ty jejich výrobky přežily cestu přes oceán,prostě tu dálku, kterou většina urazí, vezměte si třeba ovoce a zeleninu z dovozu např. brambory bůhví odkud, přitom tady se přitom bramborám daří dobře, řekla bych.

6 Kejty>>kamila Kejty>>kamila | 5. července 2007 v 19:36 | Reagovat

no jo,to známe. okurky z egypta, ředkvičky ze španělska, pomeranče z z itálije, jahody z tyrolska. a to ovoce a zelenina je kapitola sama osobě. kamarádka byla na brigádě v itáli a tam prý jablka postřikují 3× denně! prostě děs...já myslím, že když už se éčka nedají "vyhubit" tak by se výrobci měli snažit jejich množství alespoň minimalizovat....

7 Michal Michal | 22. dubna 2008 v 20:48 | Reagovat

Éčko nebo céčko, hlavně když chutná a na něco se umřít musí, jestli je to na ečko, na výfukový plyn ne alkohol, život se má užít, a dochodu které se dožijem ve zdraví se stejně nikdo z nás nedokčá :-). Ečka jsou jen mánie, je jich pár co škodí, ale co dnes něškodí když výjdete ven nebo otevřete okno :-). Jím a budu jíst všechno, na co mám chut... aspon to má chut, na rozdíl od hromady tzv. Bio Potravin bez E :-). Éčkam zdar :-)!

8 Kejty>>Michal Kejty>>Michal | 3. května 2008 v 22:33 | Reagovat

Michale , Michale. Já žiju na vesnici, takže když otevřu okno zavane mi sem svěži vzduch,ani by mě nenapadlo kupovat bio, je to pěkný hnus, já jen poukazuju na to,že by si člověk někdy měl dát bacha na to, co jí

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama